Geocaching

# Gevonden geocaches

Sinds enige tijd gebruiken we GPS-toestellen bij de scouting. Al stoeiende daarmee kom je in de wereld van de geocaching.

geocaching_logoWat is geocaching eigenlijk?
Geocaching is een avontuurlijk spel voor GPS gebruikers. Deelnemen met schatzoeken, op z’n Engels ‘cache hunt’, is een goede manier om de voordelen en de prachtige mogelijkheden van een GPS te leren kennen. Het basisidee is dat personen en organisaties/verenigingen (denk hierbij aan bijv. de scouting) caches verstoppen over de hele wereld en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden. Andere GPS gebruikers benutten deze coördinaten om deze caches te vinden.
Is de cache eenmaal gevonden, dan geeft de cache, oftewel schat, z’n geheimen prijs en beloont de vinder met een variëteit aan beloningen.
Aan de vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten.

Dit klinkt misschien simpel, maar dat is het zeker niet. Het is niet iets van: dat doe ik even!.

Is het leuk?
De een houdt van voetbal en de ander weer van iets anders. Het is wel verslavend.

Hoe gaat het in zijn werk?
Ik heb me allereerst aangemeld bij geocaching.com. Op deze site kan je de gegevens vinden (en downloaden) die je nodig hebt voor een cache.
Omdat we op scouting zeer regelmatig wat technieken op een hele simpele manier gebruikt hebben is Bryan ook enthousiast geworden, Waar dus verder ik sta mag je ook wij lezen.

Als eerste cache hebben we er een in Putte gedaan. Lekker in de buurt. We wisten niet wat er te wachten stond. We hebben de cache gevonden hoor.

Wat is nu een cache?
Eigenlijk is het een soort schat. Die moet je vinden. De schat kan allerlei vormen hebben. Het kan een fotorolletje koker zijn, een oude munitiekist en eigenlijk alles wat er tussen zit, mist dat het waterdicht afgesloten kan worden. Overigens hebben we ook al kleiner dan een fotorolletje koker aangetroffen.

geocaching-funWaar liggen die nu verstopt?
Eigenlijk overal, vaak net onder de grond. Eigenlijk op een dusdanige manier dat een ander deze niet snel opmerkt. En het is nu een kunst om deze te vinden 🙂 De ene vindt je meteen, en voor een ander moet je een keer extra terugkomen. Dar ligt ook een stukje uitdaging.

Hoe kom je daar?
Hier zit veel variatie in, en daarmee ook een stukje uitdaging. Je hebt in ieder geval een coördinaat nodig. Deze coördinaat heet dezelfde samenstelling, nl: een noord-coördinaat en een oost coördinaat.
Een voorbeeld: N 51° 21.536 E 004° 24.072

Hoe kom je aan de coördinaten?
Dat kan heel simpel zijn doordat de maker van een cache deze gewoon geeft via geocaching.com. Vaak moet je er wat voor doen 🙂  Of je lost eerst opdrachten thuis op (voorbeeld: we kregen 10 smurfen te zien. We moesten de namen noteren en voor ieder deel van de coördinaat een bepaalde letter van de naam pakken. Deze letter moest je weer omrekenen naar een cijfer) of je loopt een route en tijdens de route los je opdrachten op om telkens weer een stukje van je volgende coördinaat te krijgen of van je eind coördinaat. Klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het niet. De opdrachten zijn vaak lastig en je wilt te gehaast  het een en ander doen. NIET DOEN DUS.

We hebben al een paar routes gelopen. Je komt op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en die bij wijze van spreken om de hoek liggen. Ook leer je een deel van de omgeving anders kennen. Er gaat een wereld voor je open.

Zo zijn er in Nederland al duizenden cache verstopt. Ik meen in de wereld al ruim 875,430!

Via de blog zal ik ervaringen van Bryan en ik delen met het internet.

Welke GPS gebruiken wij?
Bryan gebruikt een Garmin Oregon 300.
Ik maak gebruik van een Etrec Legend en/of van mijn Forerunner 405

Garmin 300

GPS-device van Paulforerunner-4051
Wat kan ik nog meer gebruiken?
We gebruiken in ieder geval het programma GSAK, Geocaching Swiss Army Knife. Dit is geen mes, maar een zeer handige tool voor geocaching. Ik zou haast zeggen een must!

En niet onbelangrijk: een rugzak en een prikstok! De rugzak is gevuld met materialen die we tot nu toe nodig hadden (en in het begin niet altijd bij ons hadden 🙂 ) Denk hierbij aan extra batterijen, een spiegel, pen en papier, ruilitems, fototoestel en van dat soort zaken. De tas zal nog wel aangevuld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *